Niksar / Tokat

Doğamızın yok olduğunu anlamak için anılarınızı tazelemenizi öneririm. Önceden duyduğumuz kuş seslerini artık duyamaz olduk. Böyle giderse yakın gelecekte çoğu tür yok olma tehlikesi altında olacak.

Kullanılan ilaçlar, tahrip edilen ormanlar, kirlenen hava, avcıyım ben deyip sağa sola ateş eden bilinçsizler vb. durumlar bu süreci daha da hızlandırıyor. Zincirdeki bir türün yok olması ekosistemde malesef ki derin yaralar açmaktadır. Bunu gözle görmeniz uzun zaman almaz.

Çevremize şöyle bir baktığımızda her yaşayan canlının üzerine düşeni yaptığını görüyoruz. Görevini yapmayan veya yanlış yapan tek canlı türü insanoğlu. İşin garibi yine en çok şikayet eden de insanoğlu.

Bu fotoğrafı bir balık çiftliğinin yanında çektim. Çevrede bir kaç tane daha balıkçılın öldüğünü gördüm. Kötü düşünmek istemesem de ya bu hayvanlar vuruldu ya da zehirlendi. Çünkü birden fazla ölümün normal olduğunu düşünmüyorum.

Aramızdan bazılarının ” Malımızı da mı korumayalım?” dediğini duyar gibiyim. Fakat bunu bu şekilde yapmanız gerekmez. Gerekli önlemleri aldıktan sonra buna gerek kalmıyor. Çünkü yaban hayatına girip bizimmiş gibi davranan biziz.

Koyunlar ölür kurt suçlu, petekler parçalanır ayı suçlu, avcıların köpekleri parçalanır kurt sürüsü suçlu, heyelan olur dağ suçlu, sel olur dere suçlu… Yaylaları talan eden, her yere adım atan, dereleri kurutan, dağları delen insanoğlunun herhangi bir suçu yok… Kesinlikle olamaz…!

Önerim, lütfen kendinizi ve çevrenizi eğitin. Doğanın ve yaradılışının kusursuzluğuna şahit olun. Bu güzel coğrafyanın kıymetini bilelim ve her karışına, her bir canlısına sahip çıkalım.