Yeşilce / Mesudiye / Ordu

Anadolu öyle bir yer ki, dünyada misafirperverliğin başkenti diyebiliriz. Tek bir içten selam ile kurulan diyalog, sizleri bambaşka diyarlara götürecektir. Ayrıca bu muhabbete hiç bir kitapta veya TV programında da rastlayamazsınız.

Yolum yine Ordu ilinin Mesudiye ilçesine bağlı o güzelim Yeşilce’ye düştü. Yeşilliğin tam ortasında tüm evlerin çatısı kırmızı, dış cepheleri bembeyaz. Her evin üzerinde bir adet güzel bayrağımızın resmi ve Atatürk silüetü mevcut. Fakat Yeşilce’yi asıl güzel kılan şey ise, o muazzam sıcakkanlılık ve misafirperverlik.

Okur yazar oranının çok yüksek olduğu bu köyde, doğru orantılı olarak kültür seviyesi de çok yüksek. Hatta evinin önünde oturan yaşlı bir amcayla yaptığım muhabbette yüzlerce kitap okuduğunu, şuan ise F. Dostoyevski, M. Gorki gibi Rus yazarların kitaplarını okuduğunu söyledi. Okumayı sevmeyen bizlere güzel bir örnekti.

Yeşilce’nin başka bir sırrı ise bence o güzel sokaklarında gizli. Kardeşce, Özgürce, Yeşilce sloganı ile bu sokaklar bambaşka. Yıllarca önce rastladığım rahmetli Mediha ve Melek teyzelerin sıcakkanlılığını arar gibi daldım sokaklara. Misafirperverliğin başkenti dediğim bu diyarda her evin mimarisi çok güzel ve sanki bu köyde huzur ikamet ediyordu.

Köşede gördüğüm köy fırını ise beni kendine çekmişti. Hemen daldım içeri ve “Kolay gelsin, bereketli olsun” dedim. Analı kızlı Yeşilce’nin o meşhur kuru ekmeğini pişiriyorlardı. İkram edilen o güzel emeklerle beraber çok güzel muhabbet ettik. Fotoğrafçı arkadaşım Onur Gümüş’ün da katkılarıyla bu güzel fotoğrafı çektim. O güzel insanların emeğine sağlık.

Yolunuz Çambaşı Yaylası’na düşerse, o güzel obaları da izleyerek Yeşilce’ye ulaşabilirsiniz. Gittiğinizde meydanda bir çay içmeden, dev bayrağımızın olduğu tepeden Yeşilce’yi seyretmeden dönmeyiniz.