Nebi Köyü / Tokat

Fotoğraf, zamanın tanığıdır… Bu cümledeki ısrarımın elbette bir sebebi var. Hızla değişen dünyada, kültürlerin ve yaşam biçimlerinin geçirmiş olduğu bazı değişimleri hissedip, gözle görür hale geldik. Bu değişimleri elbette uzun zaman sonra daha fazla fark edeceğiz. İşte o zaman, zamanın tanığı dediğim fotoğraf kavramı devreye girecek.

Anadolu, kültürlerin beşiği ise Tokat’ın da bu beşikteki yeri yadsınamaz derecededir. Hanları, camileri, kültürel varlıkları ve yaşam biçimi açısından çok zengin bir yerdir. Bu zenginlik köyden köye bile fark etmektedir. Buna rağmen kardeşliğin, huzurun da içe içe olduğu güzel topraklardır.

Almus yolu üzerinde merkeze 16 km mesafede olan bu köy “Kültür Köyü” olarak seçildi. Çünkü bu köy rengarenk hediyelik bebekleri, özgün yöresel giyisileri ve bozulmamış yaşam kültürüyle değerli bir turizm potansiyeline sahip. Bu yüzden Nebi Köyü, bölge turizmine hizmet ve yön verebilecek, gelişmesi dikkatle izlenmesi gereken Tokat’ın önemli kültür bölgelerinden birisidir.

Nebi Köyü’nde ailesi ile bizi ağırlayan Cansu kardeşimiz, üçbeşi ile eski bir Anadolu evi önünde semah dönerken çektim bu fotoğrafı. Üçbeşin ahengi, arka planda zamana direnen ahşap ev çok uyumluydu. Bu yüzden nasıl bir kompozisyon üretebilirim sorusunu çok da sormadım kendime. Çünkü her şey uyumluydu. 4 Kapı 40 Makam anlayışı köyün özüne işlemişti. O güzel kahve, misafirperverlikleri ve hoşsohbetleri ile kendisine ve ailesine çok teşekkür ediyorum. Yeniden güzel Nebi’de görüşmek dileğiyle…