Kadırga Yaylası / Kürtün / Gümüşhane

Kadırga Yaylası, 1800 rakımda Gümüşhane – Trabzon sınırında bulunan şenlikleri ile ünlü güzel bir yayladır. Bu yaylada kültürün bu kadar güzel yaşandığını görmek beni ayrı bir mutlu etmişti.

Otçu Şenlikleri de denen bu şenliklere Gümüşhane, Trabzon ve Giresun illerinde bulunan Çepniler çok yoğun ilgi gösteriyor. Çevre illerden insanlar adeta akın ediyor.

Oğuz Otçusu, Tonya Otçusu, Kasımağzı Otçusu bu topluluklardan bazılarıdır. Her biri kendi yaylasından horon ederek gelir ve Kadırga’da buluşurlar. Renklerin, müziğin ve horonun buluşması da tam olarak burada başlar.

Kadırga Yaylası’ndaki bu şenlikler her Temmuz ayının son Cuma günü olur. Bununla beraber yayladaki camiinin ise sadece minareleri bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in bu camiide namaz kıldığı söylenir ve caminin 560 yıllık bir tarihi de mevcuttur.

Bir rivayete göre de genelde yaylaların yağmurlu olmasına rağmen, cuma namazı vakti hiç yağmur yağmamıştır. Hatta ben 2 kez katıldım ikisinde de hava çok değişkendi ama yine de yağmadı.

Şimdiye kadar katıldığım şenlikler arasında galiba en eğlendiğim yer Kadırga’ydı. Herkeste harika bir enerji var. Yüzler gülüyor, horonlar ediliyor, kemençe, davul ve zurna adeta yaylayı coşturuyor. Hele bir de fotoğrafçı iseniz bol bol malzeme çıkıyor.

Bu fotoğrafı çekmek için ise toplamda sekiz saat yol gittim. Sabahın erken saatlerinde dikkatimi çeken bu ekmek arabası fotoğraf için uygun bir nesneydi. Fakat model eksikti. Sislerin içinden beliren anne ve kız, çepni kıyafetleriyle bu güzel fotoğrafı tamamladı. Ayrıca tamamiyle doğal bir ortamda doğal ve renkli bir fotoğraf oldu.

Pandemi yüzünden malesef bu şenlikler iki yıldır yapılmıyor. Kısa zamanda inşallah bu bela da geçer ve normal hayatımıza döneriz.