Bayramdere / Karacabey / Bursa

Leylekler, Anadolu’da bir çok hikayeye ve olaya konu olmuş, sevilen ve çiftçi dostu zarif hayvanlardır. Öyle ki, leyleği havada görenlerin o yıl çok seyehat edeceğine, evinin çatısına leylek konanların da yakın zamanda ev sahibi olacağına dair inanışlar mevcut. Hatta bebekleri leyleklerin getirdiği inancı var.

Anadolu, sadece medeniyetler için değil; hayvanlar için de bir köprü görevi görür. Bahar ve yaz aylarını Avrupa ve İskandinav ülkelerinde geçiren göçmen kuşlar, Ağustos ayından başlayarak kışı geçirmek üzere Afrika ve Uzakdoğu’ya doğru göç etmeye başlarlar.

Mart ayından itibaren göçmen kuşların konaklama ve geçiş yeri haline gelen Anadolu, bu dönemde yaklaşık 5 milyar göçmen kuşa ev sahipliği yapar. Bunların içinde en ilgi çekici türlerden biri ve göçmen kuşların en ünlüsü leyleklerdir.

Bursa ziyaretimde Eren TÜRKMEN kardeşimle Karacabey’e doğru yolculuk etmiştik. Karacabeyli fotoğrafçı abimiz Recep BURÇAK’ın yol tarifiyle longoza doğru yol aldık. Karacabey Longozu’na giderken yol kenarında direk üzerindeki yuvalarında yavru leylekleri gördük. Hava sıcaktı ve kuşlar hareketsizdi.

Eren kardeşimin kuşları hareketlendirmek için çabalarını herkesin görmesini isterdim. Resmen bir teknik direktör. 🙂 Çünkü onların dikkatini çekerek kuşları hareketlendirdi ve onlara antrenman yaptırdı. Helal olsun 🙂

Uçuş öncesi kanat egzersizi her kuş için önemli bir aşama. Bunu fotoğraflamak da eğlenceliydi. Umarım, kazasız belasız gidip tekrardan Anadolu’nun bu güzel topraklarına geri giderler. Ayrıca yaban hayatı hep var olsun.