Taşlıca / Fatsa / Ordu

Gıdık, Karadeniz’de sepete verilen isimlerden sadece biridir. Yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan sepetçilik, meziyetli bir iştir. Günden güne temsilcisi azalmaktadır.

Önce yaş ham fındık veya kestane fidanları toplanmalıdır. Özü bıçakla tek tek kesilir ateşte kavrulur ve çıkarılır. Çıkan yongalardan fazlalıklar alındıktan sonra örmeye başlanır.

Fatsa fotomaratonu sırasında bir sepetçi fotoğraflamak istiyordum. Uzun uğraşlar sonucunda Taşlıca bölgesinde bir sepetçi olduğunu öğrendim. Halk arasında Alman Köprüsü diye adlandırılan köprüden geçip sağa döndüm. Yolun devamındaki bakkala sordum. Bakkal, aradığım sepetçinin oğluymuş. Belediye ile ilgili bir sorundan dolayı fotoğraf çekmeme izin vermedi.

Elim boş dönmüştüm. Köprüye yakın bir yerde fındık harmanında çalışan bir abi gördüm ve ona sepetçi aradığımı söyledim. Bana tanıdığı bir sepetçi olduğunu söyledi. Beraber dar yollardan geçerek köyün üstünde bu dedenin evine geldik. 100 yaşına yaklaşan dedemiz eşi ile beraber yaşıyordu. Eşi kendine göre biraz daha dinçti ve hareketliydi. Ayrıca dedemizin önceleri bir demirci olduğunu öğrenmiştim. Daha sonra başlamış bu işe. Yaptığı sepetleri her yere asmıştı ve ben de aldım o sepetlerden.

Yaptığı sepetler aşırı dayanıklı ve güzeller. El işçiliği temiz, titiz ve albenisi yüksek. Bundan 2 ay önce tekrar ziyaretine gittim. Bacağından rahatsız olduğu için artık sepet yapmadığını öğrendim. Bi taraftan üzüldüm. Yaptığı son ürünlerden yine bir iki tane aldım.

Bir kaç gün sonra çektiğim bu fotoğrafı ona hediye etmek için tekrar gittim. Fotoğrafa sarılışı efsaneydi. Muhabbet arasında dediği bir cümle kulaklarımda hala. ” Evim var, çocuklarım var ama bunu devam ettirecek bir çırağım yok. Benimle beraber ölecek.” demişti. Öylece gözlerimin içine bakarak sanki; ” Beni anlıyor musun evlat ?” diyordu.

Haksız da değil. Sadece ölen bu meslek değil. Günden güne el becerilerimizi de kaybediyoruz. Telefonlar, hazır eşyalar, bilgisayarlar el yeteneklerinizi bizden aldı, götürdü.

Umut ediyorum ki, buna benzer sanatlar ilerde hobi sınıfı oluşturularak okullarda ders olarak veya rahatlatıcı etkinlikler olarak yer alacak.