Alacabal / Erbaa / Tokat

Çember, Anadolu’da kadınlarımızın taktığı kenarları rengarenk oyalarla süslenmiş baş örtüsüne denir. Oyayı ise bu çemberleri süslemek amacıyla yaparlar. Taşıdıkları mesajlarla bir iletişim aracı olarak kullanılan oya; iğne, mekik, tığ, firkete gibi aletlerle yapılan bir el sanatıdır.

Bizim yörede kadınlar; “yazma” olarak adlandırılan çemberi günlük yaşamda hep kullanılırlar. Genç kızlar ise çeyiz için bu yazmaları hazırlarlar. Düğünden önce gelinin çeyizini bir odaya asarlar ve bu güzel yazmaları diğer çeyizlerle beraber sergilerler.

Bu fotoğrafı kendi köyümde, hemen yan komşumuz ve akrabamız olan Yeter Yengem’lerin evinin önünde çektim. Yazmalarıyla evinin önünde bir kilim üzerine oturmuş yiğit bir Anadolu kadını kendisi. Ayrıca hemen sağ tarafında ise  torunu kadrajı güzelce dengeliyor.

Zamanın alıp götürdüğü onca değer arasında, bu tür güzelliklerin hala var olması bizim için gerçekten bir kültürel miras değerinde. Peki bizler, ne kadar bunun farkındayız? Onu da zaman gösterecek ve son sözü yine zaman söyleyecek.