Tanoba / Erbaa / Tokat

Fotoğraf, zamanın tanığıdır. İki boyutlu bu mucizenin hikayesi, tanık olduğu o zamanı yansıtmak için çabalamalıdır. Tabi bu da fotoğrafçının yoğurt yiyiş şekline bağlıdır.

Kimi mekanlar ve karekterler gerçekten de birbirine uyumludur. Renk, ton, dekor, model, ışık sanki birbirini tamamlayan bir yapbozun parçası gibidir. Bu parçalardan birinin eksikliği ise kompozisyonun anlaşılmasını zorlaştırır. Mucizenin tam olması için tüm şartlar uygun olmalıdır.

Değerli arkadaşım Tayfun Taner ile bir fotoğraf gezisinde, Tanoba köyüne gitmiştik. Burada bir gazi olduğunu biliyorduk ve ziyaret etmek istedik. Estetik açıdan harika görünen Anadolu evleri arasında gazimizin evini bulduk.

Kore Gazisi olduğunu öğrendiğimiz Akgül Kalp dedemiz, ağır duyan kulaklarıyla, kendi gibi zamanın tanığı olan eviyle, muhabbetiyle ve güler yüzüyle ağırladı bizi. Fotoğraf çekeceğimizi söylediğimizde, kıyafetlerini giyerken ki heyecanı görülmeye değerdi.

Bir taraftan fotoğraf çektik, bir taraftan muhabbet ettik. Hiç bitmeyen askerlik anılarına ve neşeli kahkahalarına ortak olduk. Bizlere karpuz ikram etti, sonra da “Samsun’a Doğru” diye Atatürk’e yazılan bir şiiri coşkuyla okudu.

Fotoğrafa da dikkat ederseniz, yaşanmışlıklar, hikayeler, hüzünler ve sevinçler görebilirsiniz. Bu karede hem mekan hem de model kesinlikle zamanın tanığı olmuştu. Birbirlerinin yoldaşı olmuştu zaman, mekan ve insan. Beraber yaşayıp gidiyorlardı.