Alparslan / Taşova / Amasya

Çiçek Bamya deriz biz. Bu ürün Erbaa ve Taşova civarında çok yoğun olarak yapılmaktadır. Yakın zamanda bizim köyde de hemen hemen bütün aileler bu tarım ürününü tercih etmeye başladı.

Benim için bölgemizde yeni bir tarım ürünü olan çiçek bamya, tütün üretiminin azalmasından sonra en çok tercih edilen tarım ürünlerinden biri haline geldi. Tek sıkıntısı bamya ektiğiniz tarlaya bir sene sonra tekrar bamya yapamıyorsunuz.

Bamya, her gün toplanması gereken bir ürün. Ayrıca suyu çok sever ve bazen boyu da iki metreyi geçer.  Her sabah güneşle beraber bamyalar çiçek açar ve toplanarak eve götürülür. Ayrıca toplanma aşamasında eliniz yapış yapış olur. Bamyadan salgılanan bir sıvı eldiven takmamanız halinde elinizin derisini aşındırır ve büyük acı verir.

Eve ulaşan bamya çiçekleri, şiş yoluyla çiçeğin ortasındaki sert bölümden 1,5 metrelik iplere geçirilir. Bu ipler bir gün boyunca bekler. Daha sonra bekleyen iplerdeki çiçekler ipleri salladığınızda kendiliğinden dökülür. Dökülmeyip inatçılık yapanlar ise el ile temizlenir.

Çiçeğinden arındırılan bamyalar, güneş almayan havadar bir ortamda kuruması için yüksek bir alana asılır. Özellikle de Konya tarafından gelen tüccarlar çiçek bamyaları satın almaktadır. Çünkü bamya çorbalar çok ünlü ve bamya ihtiyacını bizim yörelerden karşıladıklarını duymuştum.

Bu fotoğrafı ise Taşova’nın Alpaslan Köyü’nde çekmiştim. Fotoğrafçı arkadaşım Tayfun Taner’in de eski görev yeriydi. Onun da emekleri ile bu güzel fotoğrafı çekmeyi başardık. Hem güzel kızımıza hem de ailesine çok teşekkür ediyorum.