Şuayip Şehri / Harran / Şanlıurfa

Mezopotamya, tarihte bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen bu topraklarda her gün bizleri şaşırtacak yeni bulgulara rastlanmaktadır. Kim bilir, yakın gelecekte belki de bizleri yeni sürprizler bekliyor.

Fotoğrafa ilk başladığım 2018 yıllarında yolum bu topraklara, Şanlıurfa’ya düşmüştü. Birbirinden güzel taş evler ve tarihi dokularıyla sokaklar can alıcıydı. Ayrıca medeniyetlerin buluşması misali insanların çeşitliliği de çok fazlaydı.

Fakat bu kadim şehri pek bilmiyordum. Fotoğrafçı arkadaşların rehberliğiyle bu sorun da kolaylıkla ortadan kalmıştı. Her gittiğim yerde gerçekten de farklı bir ışık ve yaşanmışlık vardı. Şehir, geçmişin aynası gibiydi.

Gün batımında ise son durağımız olan Şuayip Şehri’ne gittik. Şuayip Şehri, Roma döneminde kurulduğu düşünülen eski bir yerleşim yeri. Şanlıurfa’nın Harran ilçesine bağlı bir mahalle ve Şuayip peygamber bu bölgede yaşamış. Bu kentteki mevcut mimari kalıntılar ise Roma devrine aitmiş.

Gün batımını beklerken, çocuklar da yavaş yavaş bu harabe şehrin etrafında toplanıyordu. Meraklı gözlerle hem bizleri inceliyorlar hem de kendi aralarında şakalaşıyorlardı. Biraz daha tepeye doğru tırmandıktan sonra güneş iyice yatmaya başlamıştı.

Gün batımı için burada çekilecek en güzel kompozisyonlardan birisi, silüet ile tarihi değerleri birleştirmekti. Böylece bu harabe şehrin içinde hala bazı umutların olduğunu göstermek amacındaydık. Ayrıca modellerimiz ise üstüne düşeni en iyi şekilde yaptı.

Bu fotoğrafta en çok merak edilen şey ise; “Çocuklara bi zarar geldi mi?” sorusuydu. Elbetteki, hayır. Alttan çektiğimiz için yükseklik hissi verse de, burası çok alçak olup çocukların her zamanki oynadığı mekandı. Hem de her şeye rağmen, Özgürce…