Korgan / Ordu
Anadolu’nun hangi köşesine giderseniz gidin, mutlaka bir el sanatına denk gelirsiniz. Yöreden yöreye değişen bu güzel el sanatlarından bazıları yok oldu, bazıları ise yok olma eşiğine geldi. Geriye kalanlar ise ya kurtuldu ya da son haliyle direniyorlar.
Sayileşmeyle değişen üretim süreçleri geleneksel meslekleri malesef olumsuz etkiledi. Geleneksel meslekler makine karşısında direncini kaybetti ve modern üretim sisteminin beslediği tüketim toplumu içerisinde nesnelleşti. Atölyeden fabrikaya geçiş sürecini bu nesneleşmenin sonucu olarak değerlendirebiliriz.
El sanatlarının kültürel bellekte sürdürülebilirliği ve geleneksel meslek formu olarak devam ettirilmesi ustaların birincil kaygısıdır. Mesleği yaşatmaya çalışan ustalar için bu işler baba, ata mirası ya da babadan kalma meslek özelliği taşımaktadır. Bu yüzden en büyük sorunlardan birisi de çırak olmayışıdır.
Bu fotoğrafı görev yaptığım Ordu’nun Korgan ilçesinde çektim. Halk eğitim bünyesinde açılan sergide tanıştım ustamızla. Baston Ustası Adem Börek, ham elmayı ince dokunuşlarla bir çok aşamadan geçirip bir sanata dönüştürmüş.
Başka bir baston ustasına götürdüğü bir elma ağacından baston yapmasını istemiş. Fakat o usta bastonu yapmayı kabul etmemiş. Sonunda o da inat edip bu işi öğrenmiş ve kendisi de usta olmuş. Klasik başlı ve asa şeklinde olmak üzere bastonlar üretiyor. Bastonun değerinin ham elmada gizli olduğunu ve üzerindeki budakların yoğunluğuna bağlı olduğunu söylüyor. Sabırla işlenen ham elma son haliyle sanata dönüşüp adeta büyülüyor.
Sizler de bu güzel bastonlardan sipariş verebilirsiniz. Korgan’da yaşayan Adem Börek ustamıza 0532 400 75 56 nolu telefondan ulaşabilirsiniz. Hem kullanış için hem de hediyelik için harika bir eser.